fbpx
  • 0879435446
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Блог

Защо онлайн обучението е по-ефективно от традиционното присъствено обучение?

Световни изследвания доказват, че ученици, които се обучават онлайн показват по-добри резултати от тези, които учат в присъствена обстановка.

 
 

Това е заключението, представено от SRI International, след 12-годишно проучване. Кои аспекти на съвременното електронно обучение правят обучението така ефективно? Нека разберем. Онлайн обучение във виртуална класна стая: Защо е по-добре да учим онлайн, отколкото присъствено – „лице в лице“? Представете си една традиционна класна стая с преподавател и група ученици. В зависимост от графика, индивидуално отношение се дава само на хора с различни нива на знания. Тази ситуация поставя учителят пред труден избор: дали да повтаря материала и да губи време, или да продължи напред и да рискува да бъде неразбран. Все пак курсистите трябва да участват пълноценно в процеса на учене, а за квалифицирания учител е важно да дава обратна връзка и да окуражава дискусиите в часовете. Често темата на лекцията предполага по-благоприятна обстановка за изучаване, с даване на повече примери от практиката и осъществяване на групови дискусии в реална среда, вместо в рамките на класната стая. Анализът на такива ситуации показва, че ефективното онлайн обучение може да вземе най-доброто от традиционното обучение и дори да го надмине. Съвременните онлайн инструменти за обучение позволяват на преподавателите и курсистите да създават, редактират и коментират всички включени в обучението материали. Това насърчава дискусията, а обучението и коментарите се запазват за изпусналите лекцията или за тези, които искат да си припомнят. Без съмнение, всички курсисти се нуждаят от оценка на знанията. Такава функция е също неразделна част от всяка система за електронно обучение.

 

От съществено значение е, че резултатите на всеки курсист се съхраняват нагледно в собствен профил, като платформата води всеки поотделно или до следващото ниво, или го подканва да повтари задачата, за да затвърди резултата си. A мощен стимул всеки да учи по-добре е конкуренция. С други думи, всички останали курсисти, които показват по-добри резултати. Създаването на система за рейтинг ефективно управлява груповата динамика, и насърчава хората да учат по-добре. В допълнение, електронно обучение може да използва събраните данни с цел да се създаде сравнителни оценки между двама курсисти или отделни групи. Едно от основните различия между традиционното обучение и електронното обучение е ролята на учителя. Благодарение на съвременните средства за електронно обучение, човешкият фактор не е толкова важен вече. Платформата може да събира информация за напредъка на ученика, целта и продължителността на обучението, и дори лични интереси, като по този начин насочват обучението напълно индивидуално.

 

Не на последно място, модерните системи за електронно обучение използват различни графични инструменти за създаване на интерактивни упражнения, имитиращи реални събития в живота.


Например, платформата cube.bg, предлага на своите ученици да практикуват езиковите си умения под формата на диалог, запис на глас с микрофон. Упражненията развиват не само теоретичните знания, но и карат ученика да прилага реално наученото, като по този начин се чувства уверен в себе си. Модерните системи за електронно обучение осигуряват възможност за споделяне на знания и опит. В допълнение, онлайн курсовете са индивидуализирани и предлагат начин за даване и получаване на обратна връзка. Системата стриктно отчита напредъка и постиженията на учениците. Всичко това прави електронното обучение високо ефективно, а с предимствата на виртуалната класна стая резултатите стават още по-надежни и трайни.
 

 
 

© 2022 www.cube.bg Всички права запазени.